Skip to main content

Tja, hoe overleef je de herfst? Zelf hou ik van de herfst, de mooie herfstkleuren, de mooie opkomende zon en die heerlijke frisse lucht.

Ik kan er ook echt van genieten om nu buiten te zijn. En ’s avonds lekker de lampjes en de kaarsjes aan, zo gezellig. Thuis staat mijn zoon al te springen om de houtkachel aan te doen, het knisperende haardvuur geeft zoveel gezelligheid.

Er zijn ook mensen die dat totaal anders ervaren, die hebben zelfs last van een herfstdip. Misschien heb jij daar ook wel last van, daarom geef ik je wat tips zodat jij ook fluitend kunt genieten van de herfst.

Ga zoveel mogelijk naar buiten, geniet van de frisse lucht. Adem deze goed in, dat verruimt je geest. Geniet van de kleuren en de geuren die bij deze tijd horen.

Kies eens een ander wandelgebied, waar je jezelf meer één voelt met de natuur. Laat je voeten door de bladeren gaan en geniet van dat geluid.

Door wat vaker naar buiten te gaan, neemt je lichaam meer daglicht op. Dat werkt echt positief voor je hoofd.

Vergeet niet: tegen kou kun je jezelf kleden, neem een lekkere behagelijke trui en sjaal. En wat denk je ervan om na die wandeling te genieten van een warm kopje herfstthee?

Ook is het goed om in deze tijd je voeding aan te passen. Heel vaak krijg ik de vraag: wat moet ik nu gaan eten? Veel mensen hebben geen zin meer in salades, omdat het simpelweg koud is. Ons lichaam heeft nu in deze tijd warmte nodig.

Maak bijvoorbeeld een lekker pompoensoepje of een lekkere stamppot. Ook iets lekkers bakken hoort er een beetje bij, misschien weet je nog dat lekkere recept van vorig jaar: de herfstcrumble. Hmmm, die is echt om te smullen!

Probeer je bewust te blijven van wat je eet en stop jezelf niet vol met snoep omdat je last hebt van dat herfstdipje.

Denk niet te vaak “ik heb het koud”. Probeer je ertegen te kleden en te genieten van de zon op je wangen.

In de herfst laten de bomen hun bladeren vallen, om straks in het voorjaar weer te kunnen bloeien. Denk daar maar eens over na. Waar krijg jij energie van?

Wie of wat belemmert jou in dit proces? Laat datgene even los en zorg dat je energie krijgt, zodat jij kunt stralen in de herfst!

Uiteraard ook dit keer weer een heerlijk recept. Geniet ervan!

Arjanne’s Pompoensoep

Bereidingswijze

Snijd de pompoen in gelijke stukken zodat de stukken dezelfde gaartijd hebben. Snipper de ui en de knoflook fijn. Verhit in een soeppan de olijfolie en fruit hierin de gesnipperde ui en knoflook kort aan. Voeg de stukken pompoen, 250 ml water en het bouillonblokje toe en breng aan de kook. Voeg ook de kaneel, cayennepeper en nootmuskaat toe. Laat het water koken totdat de pompoenstukken zacht zijn. Dit controleer je door er met een vork in te prikken. Haal de pan van het vuur en pureer alles tot een gladde soep. Het beste kun je dit doen met en staafmixer. Heb je geen staafmixer gebruikt dan een blender. Proef de soep en voeg peper en zout naar smaak toe.

Eet smakelijk!

Ingrediënten

  • 250 gram pompoen
  • 100 gram uien
  • 1 teentje knoflook
  • 1 bouillonblokje
  • 1 gram zout
  • 2 gram zwarte peper
  • 1 gram cayennepeper
  • 1 gram kaneel
  • 1 gram nootmuskaat
  • 10 gram olijfolie

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Processed with VSCO with al3 preset