Skip to main content

Teun

Ik had al jaren overgewicht, was een alles eter. Kortom, zou niet weten wat ik niet lust. Vorig jaar oktober ging de weegschaal naar 105 kg, net in de tijd, dat ik weer een APK-tje moest hebben bij de doktersassistente. Ik had eigenlijk nergens last van, wel gauw moe, maar ja.

67 jaar

Ik had al jaren overgewicht, was een alles eter. Kortom, zou niet weten wat ik niet lust. Vorig jaar oktober ging de weegschaal naar 105 kg, net in de tijd, dat ik weer een APK-tje moest hebben bij de doktersassistente. Ik had eigenlijk nergens last van, wel gauw moe, maar ja.

De doktersassistente liet me wel schrikken. “Meneertje uw bloedsuiker is veel te hoog, 9.2”. ‘U kunt kiezen: aan de tabletten of naar de diëtiste en af proberen te vallen’.

De diëtiste, zag ik niet zo zitten, was daar al meer geweest. Je krijgt daar een dik boek mee, waarin staat wat wel en wat niet goed voor je is en dan moet je het voor de rest zelf maar proberen. Dat had ik al zoveel keren geprobeerd, ik kwam niet verder dan -5 kg.

Ik dacht, ga zelf weer wel wat proberen, dat lukte aardig, eerste week -2kg. Op facebook had ik al eens gezien dat Arjanne ook met iets bezig was. Ik kende haar al jaren, maar had haar al jaren niet meer gezien. Toen ik haar na een hele tijd weer zag, moest ik een paar keer goed kijken, want ik herkende Arjanne bijna niet meer, ze was zoveel afgevallen. Ik dacht: Dat wil ik ook.

Ik heb wel 10 keer klaar gestaan om me aan te melden, maar durfde de stap niet maken, want ik had zoveel vragen en ja maar ‘s. Ik mag nooit bak ham meer en geen oliebol en geen roomboterstaaf. Kerst kwam in zicht, met al die verleidingen. Ik dacht, ga het toch doen. Drukte op de knop en ja wel ik kon niet meer terug. Ze belde me op ‘Leuk, Teun dat jij ook meegaat doen”. Ik zei: “Ik begin pas na de jaarwisseling hoor.” “Prima” zei Arjanne: ‘Ik zal je inschrijven en je nu wat doorsturen en dan kun je dat alvast ‘even’ doornemen. Ik ’s avonds mijn mail geopend en ging lezen. Nou, ik moet eerlijk bekennen, ik dacht, dat kan ik nooit. Heb er een hele nacht van wakker gelegen.

Toen ik op 1 januari ging starten in de app met haar programma. Ik moet zeggen dat het best even wennen was, van ouderwetse maaltijden van aardappelen, vlees en groente en daarna nog een lekker bord pap, naar allerlei recepten waar ik anders mijn neus voor op zou halen. Tegelijkertijd proberen om meerdere dagen in de week te wandelen. Steeds iets verder. Ik kan het zelf nog bijna niet geloven, dat ik nu zelf 15 km per dag kan lopen.

En nu, eerlijk gezegd het is mij allemaal meegevallen. Ik ben nu zover, dat ik echt niet meer anders wil en bijna niet meer denk aan het ‘verkeerde’ en ongezonde eten.

Mijn suiker is terug naar 6.1. De doktersassistentie kon haar ogen niet geloven, toen ze me zag. Daar ben ik heel blij en dankbaar voor. Ik raad iedereen aan, met overgewicht, om Arjanne’s programma te volgen. Je kunt zeggen het kost aardig wat, maar dan zeg ik. Wat is jouw gezondheid waard voor jou? Totaal ben ik nu in 4 maanden 20kg kwijt en mijn omtrek -23 cm. Ik heb 2 x 3 maanden Brons programma gedaan ben nu onder mijn streefgewicht van 85 kg. Ik stop nu met het programma, heb mijn mooie doel bereikt en blijf verder een abonnement op de app behouden. Via de app, stel ik mijn menu zelf samen en houd ik controle op mijzelf. Ik voel me heerlijk en heb mijn gezondere versie van mijzelf gevonden! Twijfel jij? Niet doen, neem gewoon die stap.